Hypar Pavilion at Lincoln Center

City

Region

Cladding Area1 000 sf

ArchitectDiller Scofidio + Renfro FXFOWLE

OwnerLincoln Center for the Performing Arts

Project type,

Phase of InvolvementDesign
Construction

Type of Construction

Year of Completion2009

Part of the Lincoln Center Development Project, the new Hypar Pavilion on the south side of West 65th Street creates an updated entrance to the Lincoln Center Film Society and revitalizes public spaces, adding a restaurant, renovated plaza, reflecting pool, grand staircase, and a swooping roof lawn.

The building’s primary enclosure is minimally expressed with clear and custom-fritted glass units supported by a system of glass fins, enhancing the impression of a floating lawn on the hyperbolic paraboloid roof above. On the north elevation, L.E.D. signage glows behind acid-etched glass at spandrel areas, and custom-fritted glazing creates a white field that upon close examination reveals thousands of film titles. At street level, a geometrically complex, brightly colored glass canopy projects outward from the façade, announcing the entrance to the Lincoln Center Film Society and box office.

Heintges provided curtain wall and building envelope consulting services during all phases of design and construction.

heintges_hypar_2

heintges_hypar_3

heintges_hypar_4

heintges_hypar_5

heintges_hypar_6

heintges_hypar_7

heintges_hypar_8

Photograph 1 by Albert Vecerka/Esto; Photographs 2-8 by Iwan Baan.