Columbia University Northwest Corner Science Building

City

Region

Cladding Area105 000 sf

ArchitectRafael Moneo Valles Arquitecto/ Moneo Brock Studio Davis Brody Bond

OwnerColumbia University

Project type,

Phase of InvolvementDesign
Construction

Type of Construction

Year of Completion2010

The Northwest Corner Science Building is a new addition to Columbia University’s Beaux-Arts campus master plan, (McKim, Mead, & White, 1897), and includes laboratories, offices, and classrooms as well as a library, auditorium, and café. The design is a bold contrast to the historic style of the campus, with a curtain wall of articulated aluminum cladding and glass that reflects the unique trussed steel structure of the building which spans across the existing gym.

The main curtain wall system consists of double-height glass-and-aluminum units with custom-profiled anodized aluminum rainscreen panels and sunshades. A unique all-glass monumental curtain wall wraps around the northwest corner of the building, enclosing the cafe, and incorporates profiled steel plate mullions. At the base however, the campus standard Stoney Greek granite with a diagonal pattern provides a symbolic link to the rest of the campus. Despite the heavy demands of the laboratory space, the project achieved LEED Gold certification.

Heintges provided consulting services for the design and engineering of the full exterior envelope and performed NYC DOB Special Inspections.

heintges_columbianw_2

heintges_columbianw_3

heintges_columbianw_4

heintges_columbianw_5

heintges_columbianw6

heintges_columbianw_7

Photographs 1-4 by Michael Moran/OTTO; Photographs 5-7 by Heintges & Associates.